När man har börjat att spara pengar är det viktigt att man ser till att spara på rätt sätt, att månadsvis lägga undan en slant på ett privatkonto är väldigt bra, men det är också viktigt att komma ihåg att majoriteten av alla sparkonton har ingen, eller en väldigt låg sparränta, vilket gör att pengarna står still, eller växer i snigelfart.

Många människor drömmer nog om att kunna placera pengarna så pass rätt att man får en ordentlig avkastning, utan att egentligen behöva göra något alls, men att spara i fonder och aktier kan vara mycket knöligt att förstå sig på vilket leder till att man kanske inte vågar satsa några pengar.

Om man är ny i branschen om att spara i aktier och fonder kan det vara en god idé att först tala med den bank där man har sitt bankkonto. Bankerna hjälper mer än gärna till med att förklara, eller lägga upp en plan för hur du sparar på bästa sätt utifrån den budget du har och det du har råd att förlora.nlps-bank-money-running

När man talar om fonder brukar man kunna se hur stor risk det är att man kan förlora sina pengar och brukar mätas i en skala av t.ex. 3/7 eller 6/7. Ju närmare den första siffran är den andra, ju högre risk finns det att förlora sin pengar. 1/7 till 3/7 brukar ses som väldigt säkra fonder där man inte förlorar sina pengar, eller förlorar väldigt lite om det skulle gå dåligt för fonden. Däremot är det även så att ju lägre risk man har på fonden som man sparar i, desto lägre avkastning blir det också när det väl är dags för utdelning.

Nuförtiden finns en hel uppsjö av olika aktier och fonder, både som du kan hitta online eller som du kan finna via din bank. Har du någon vän eller bekant som sparar i fonder eller aktier så kan du få en hel del bra tips och råd om hur man bäst går tillväga.